poniedziałek, 30 grudnia 2013

LODÓWKA TEOSIA: Kuchnie świata - Grecja

 
Przez kolejne kilka miesięcy w Lodówce Teosia będziecie mogli znaleźć przeróżne informacje o kuchniach z całego świata. Nie będzie to tylko teoretyczne scharakteryzowanie zestawu potraw danego państwa, ale pod koniec artykułu będziecie mogli ujrzeć prosty przepis na jedno z tamtejszych dań.
 
Kuchnia grecka - postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (szczególnie pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Wina greckie są cenione i znane już od czasów starożytności (pamiętajcie jednak, że alkohol w Polsce jest dozwolony od osiemnastego roku życia!).

Najbardziej znanymi potrawami kuchni greckiej są:
  • horiatiki - sałatka wiejska, znana jako Sałatka Grecka;
  • feta - bardzo słony ser, który jest specjalnością kuchni greckiej;
  • filo - tradycyjne greckie ciasto w formie cienkich płatów z dużą zawartością oliwy - surowe i przygotowane służy jako półprodukt do wielu potraw;
  • gyros - mięso przygotowane na pionowym ruszcie, opiekane dookoła;
  • mezedes - zakąski do wielu potraw, szczególnie do ouzo. Może być to plaster sera feta i nieco oliwek, polane oliwą z oliwek i przyprawione (np. oregano), a następnie podawane z pieczywem;
  • ouzo - grecka wódka o smaku anyżowym do 48%;
  • musaka (mousaka) - zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków, cukinii, bakłażana i sosu pomidorowego. Wszystko jest zalewane beszamelem;
  • yemista (gemista) - nadziewana papryka i pomidory;
  • cacyki (tzacyki) - zimny sos na bazie zagęszczonego naturalnie jogurtu, ogórka, czosnku, oliwy z oliwek oraz dodatków.
 

Przepis na Tzatziki

Składniki:
  • 1 niewielki ogórek
  • 1 większe opakowanie jogurtu greckiego (naturalny wystarczy)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, koperek
Zielony ogórek opłukać, osuszyć i obrać ze skóry. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na ok. 10 minut, a następnie odsączyć z niego sok. Czosnek zmiażdżyć. Koperek opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Do jogurtu (wlanego do jakiegoś naczynia np. miski) dodać zielony ogórek, czosnek i koperek, a następnie oliwę z oliwek i sok z cytryny.  Na sam koniec posolić i popieprzyć według własnego upodobania. Wszystko dokładnie wymieszać w odpowiednim naczyniu i włożyć do lodówki na około godzinę. Podawać wraz z różnymi mięsami i zapieczonym pieczywem!

Smacznego!

Dla Ofineusa pisała,
Christy Green


6 komentarzy:

  1. brzydko wygląda :(XD

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak polski gzik czy cuś... ;)

    ___________
    Anna Lupus

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często widujesz takie... gziki? :(

      Usuń
    2. Nieczęsto, gdyż ponieważ albowiem bo nie lubię ich jeść ;D Ogólnie nie podaje się tego w moim domku :>

      ______________
      Anna Lupus

      Usuń
    3. Ale próbowałaś? Pewnie bardzo smaczne. c;

      Usuń
  3. Jadłam,bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń