Przez kolejne kilka miesięcy w Lodówce Teosia będziecie mogli znaleźć przeróżne informacje o kuchniach z całego świata. Nie będzie to tylko teoretyczne scharakteryzowanie zestawu potraw danego państwa, ale pod koniec artykułu będziecie mogli ujrzeć prosty przepis na jedno z tamtejszych dań.
Kuchnia grecka - postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (szczególnie pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Wina greckie są cenione i znane już od czasów starożytności (pamiętajcie jednak, że alkohol w Polsce jest dozwolony od osiemnastego roku życia!).
Najbardziej znanymi potrawami kuchni greckiej są:
- horiatiki - sałatka wiejska, znana jako Sałatka Grecka;
- feta - bardzo słony ser, który jest specjalnością kuchni greckiej;
- filo - tradycyjne greckie ciasto w formie cienkich płatów z dużą zawartością oliwy - surowe i przygotowane służy jako półprodukt do wielu potraw;
- gyros - mięso przygotowane na pionowym ruszcie, opiekane dookoła;
- mezedes - zakąski do wielu potraw, szczególnie do ouzo. Może być to plaster sera feta i nieco oliwek, polane oliwą z oliwek i przyprawione (np. oregano), a następnie podawane z pieczywem;
- ouzo - grecka wódka o smaku anyżowym do 48%;
- musaka (mousaka) - zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków, cukinii, bakłażana i sosu pomidorowego. Wszystko jest zalewane beszamelem;
- yemista (gemista) - nadziewana papryka i pomidory;
- cacyki (tzacyki) - zimny sos na bazie zagęszczonego naturalnie jogurtu, ogórka, czosnku, oliwy z oliwek oraz dodatków.
Przepis na Tzatziki
Składniki:
- 1 niewielki ogórek
- 1 większe opakowanie jogurtu greckiego (naturalny wystarczy)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, koperek
Zielony ogórek opłukać, osuszyć i obrać ze skóry. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na ok. 10 minut, a następnie odsączyć z niego sok. Czosnek zmiażdżyć. Koperek opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Do jogurtu (wlanego do jakiegoś naczynia np. miski) dodać zielony ogórek, czosnek i koperek, a następnie oliwę z oliwek i sok z cytryny. Na sam koniec posolić i popieprzyć według własnego upodobania. Wszystko dokładnie wymieszać w odpowiednim naczyniu i włożyć do lodówki na około godzinę. Podawać wraz z różnymi mięsami i zapieczonym pieczywem!
Smacznego!
Dla Ofineusa pisała,
brzydko wygląda :(XD
OdpowiedzUsuńWygląda jak polski gzik czy cuś... ;)
OdpowiedzUsuń___________
Anna Lupus
Często widujesz takie... gziki? :(
UsuńNieczęsto, gdyż ponieważ albowiem bo nie lubię ich jeść ;D Ogólnie nie podaje się tego w moim domku :>
Usuń______________
Anna Lupus
Ale próbowałaś? Pewnie bardzo smaczne. c;
UsuńJadłam,bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuń