wtorek, 7 stycznia 2014

LODÓWKA TEOSIA: Kuchnie świata - Turcja


Dzisiaj udamy się do kraju, który leży niedaleko Grecji, a mianowicie do Turcji! Ciekawi Was, jakie niespodzianki skrywa kuchnia tegoż kraju? 


Kuchnia turecka - swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów imperium osmańskiego. Kuchnia turecka nie jest skomplikowana, bazuje zazwyczaj na prostych połączeniach. Mięso to najczęściej jagnięcina lub baranina podana z dużą ilością warzyw. Warzywa często są traktowane jako osobne dania, smażone z cebulą i pomidorami w bardzo dużej ilości oliwy z oliwek, z solą, cukrem, czasem czosnkiem. Podawane są na zimno.
Jednymi z bardziej znanych dań są:

  • imambayıldı - faszerowany bakłażan w oliwie;
  • kebab (tortilla, Donner).

Turcy piją herbatę podawaną w małych szklaneczkach w kształcie tulipanów, bardzo gorącą i słodką. Natomiast kawa podawana jest na trzy sposoby: słodka şekerli, bez cukru sade i półsłodka orta. Popularne są także soki oraz napary wiśniowe i jabłkowe. Narodowym napojem Turków jest rakı, anyżowa wódka o lekkim smaku lukrecji. Podawana mocno schłodzona i zmieszana pół na pół z wodą staje się koloru mlecznego i nazywana jest mlekiem lwa. Do raki podaje się meze.

Do najpopularniejszych deserów można zaliczyć:

  • baklava - ciasto listkowe (zwanego niekiedy korą lub ciastem filo) przełożone warstwami pokrojonych orzechów z cukrem lub miodem. Całość zapiekana, krojona w różne formy, a następnie polewana lukrem lub syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego. Górę posypuje się zmiażdżonymi, niesolonymi orzeszkami pistacjowymi;
  • kadayifi - ser moczony w słodkim syropie na bazie cukru;
  • helva - nam znane to jest jako chałwa;
  • ayran - słonawy i dość rzadki jogurt do picia;
  • salep - robi się go z korzenia jednego z gatunków storczyka, gotuje z mlekiem i cynamonem;
  • rachatłukum - smakołyk o owocowym smaku i konsystencji galaretki posypany cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, a czasem mąką.



Przepis: Sałatka gyros

Składniki:

  • mała kapusta pekińska
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • duża cebula
  • duża papryka czerwona
  • puszka kukurydzy
  • ketchup
  • majonez
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do gyros
  • 6 ogórków konserwowych


Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, smażyć chwilę, a następnie posypać kurczaka przyprawą gyros i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Kapustę pekińską poszatkować. Ogórki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Przygotować wysoką miseczkę, najlepiej przezroczystą, by były widoczne warstwy. Warstwy układamy następująco: kurczak (najlepiej już trochę ostudzony), cebula, ketchup, ogórki, kukurydza, papryka, majonez, kapusta pekińska. Na koniec pokropić wszystko oliwą z oliwek.

Smacznego!

Dla Ofineusa pisała,
Christy Green



4 komentarze: