Skoro od kilku dni wiosna gości za oknami, to czemu nie zaprosić jej do kuchni? Oderwijcie się od żmudnych obowiązków, odprężcie i razem z nami coś ugotujcie!
Botwinka
Składniki:
- pęczek botwiny,
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera),
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek lub masło,
- 4 ziemniaki,
- łyżka soku z cytryny,
- sól morska, tymianek, oregano, pieprz,
- posiekany koperek,
- łyżka jogurtu naturalnego lub trochę mleka zbożowego.
Sposób przygotowania:
Oczyszczamy warzywa i cebulę, czosnek kroimy w kostkę wraz z buraczkami. Następnie wrzucamy wszystkie składniki warzywne do garnka z wrzącą wodą. Po 5-10 minutach gotowania dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy oliwę i przyprawy. Gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie. Pod koniec wrzucamy posiekane liście botwiny. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem. Podajemy zupę zabieloną jogurtem lub mlekiem zbożowym (nada słodkości) i koperkiem.
Sałatka owocowa
Składniki:
- 3 banany,
- listki mięty,
- 2 gruszki,
- 2 jabłuszka,
- 10 truskawek,
- koszyczek malin,
- 2 brzoskwinki,
- 2 kiwi.
Sposób przygotowania:
Umyć wszystkie owoce. Obrać te owoce, które powinno się obrać, tj. banany, gruszki, jabłuszka, brzoskwinki i kiwi. Pokroić te owoce. Następnie ułożyć w miseczce wszystkie - niech każdy tutaj się zda na swój zmysł artystyczny. Następnie należy włożyć do lodówki. Przed podaniem polecam udekorować całość listkami mięty.
Smacznego!
Dla Ofineusa opracowała,
Christy Green
Jak można lubić botwinke? x.x
OdpowiedzUsuńHeh, ja dopiero muszę wygooglować, co to jest ta całą botwinka XDD
OdpowiedzUsuńA sałatek owocowych nigdy nie lubiłam xD
Pierwszy raz o botwince słyszę. Czy to nie jest po prostu nieco zmodyfikowany barszcz czerwony?
OdpowiedzUsuńBotwinka to jest tradycyjny chłodnik... litewski, chyba. xD
OdpowiedzUsuńBotwinka – potrawa przygotowana z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego ze śmietaną. Odmianą zupy z botwiny jest chłodnik z botwinki.
OdpowiedzUsuń~ Tak a propo zapytania cóż to jest ta botwinka xD
~~ Gal Anonim
by Christy Green