wtorek, 25 marca 2014

LODÓWKA TEOSIA: Wiosenne zamieszanie

Skoro od kilku dni wiosna gości za oknami, to czemu nie zaprosić jej do kuchni? Oderwijcie się od żmudnych obowiązków, odprężcie i razem z nami coś ugotujcie!


Botwinka



Składniki: 

  • pęczek botwiny,
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera),
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek lub masło,
  • 4 ziemniaki,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól morska, tymianek, oregano, pieprz,
  • posiekany koperek,
  • łyżka jogurtu naturalnego lub trochę mleka zbożowego.


Sposób przygotowania:
Oczyszczamy warzywa i  cebulę, czosnek kroimy w kostkę wraz z buraczkami. Następnie wrzucamy wszystkie składniki warzywne do garnka z wrzącą wodą. Po 5-10 minutach gotowania dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy oliwę i przyprawy. Gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie. Pod koniec wrzucamy posiekane liście botwiny. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem. Podajemy zupę zabieloną jogurtem lub mlekiem zbożowym (nada słodkości) i  koperkiem.


Sałatka owocowa



Składniki:
  • 3 banany,
  • listki mięty,
  • 2 gruszki,
  • 2 jabłuszka,
  • 10 truskawek,
  • koszyczek malin,
  • 2 brzoskwinki,
  • 2 kiwi.


Sposób przygotowania:
Umyć wszystkie owoce. Obrać te owoce, które powinno się obrać, tj. banany, gruszki, jabłuszka, brzoskwinki i kiwi. Pokroić te owoce. Następnie ułożyć w miseczce wszystkie - niech każdy tutaj się zda na swój zmysł artystyczny. Następnie należy włożyć do lodówki. Przed podaniem polecam udekorować całość listkami mięty. 

Smacznego!

Dla Ofineusa opracowała,
Christy Green

5 komentarzy:

  1. Jak można lubić botwinke? x.x

    OdpowiedzUsuń
  2. Heh, ja dopiero muszę wygooglować, co to jest ta całą botwinka XDD
    A sałatek owocowych nigdy nie lubiłam xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Lilith Findabair26 marca 2014 20:13

    Pierwszy raz o botwince słyszę. Czy to nie jest po prostu nieco zmodyfikowany barszcz czerwony?

    OdpowiedzUsuń
  4. Botwinka to jest tradycyjny chłodnik... litewski, chyba. xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Botwinka – potrawa przygotowana z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego ze śmietaną. Odmianą zupy z botwiny jest chłodnik z botwinki.
    ~ Tak a propo zapytania cóż to jest ta botwinka xD
    ~~ Gal Anonim
    by Christy Green

    OdpowiedzUsuń